Северна Корея може да успее да увеличи доставките на Русия на артилерийски боеприпаси за войната в Украйна, но това едва ли ще има голяма разлика.

Това заяви генерал Марк Мили, председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ, цитиран от АП. 

Това каза той в Норвегия, където се провеждат срещите на НАТО, които ще се фокусират върху част от конфликта.

Мили каза, че неотдавнашната среща в Русия между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и руския президент Владимир Путин вероятно ще накара Северна Корея да предостави 152 mm артилерийски снаряди от съветската ера на Москва. Но той каза, че все още не е ясно колко и колко скоро.

"Ще има ли огромна разлика? Скептичен съм към това", каза Мили пред репортери, пътуващи с него. Той каза, че въпреки че не иска да омаловажава помощта с оръжия твърде много, "съмнявам се, че това би било решаващо".

Шойгу показа на Ким ракети "Кинжал" и стратегически бомбардировачи

Шойгу показа на Ким ракети "Кинжал" и стратегически бомбардировачи

Усмихнатият Ким беше посрещнат с почетен караул на летище "Кневичи"

Чужди правителства и експерти спекулират, че Ким вероятно ще доставя боеприпаси на Русия в замяна на получаване на съвременни оръжия или технологии от Русия.

Срещата между руския Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Русия по-рано тази седмица предизвика тревога от страни от Южна Корея и Япония до Украйна, Съединените щати и техните партньори в Европа.

Нито Северна Корея, нито Русия са разпространили подробности за каквито и да било споразумения, постигнати по време на повече от петте часа, които Путин и Ким прекараха заедно по време на обиколка на космодрума "Восточний", разговори при закрити врата и пищна държавна вечеря - на която и двамата лидери вдигнаха тост за страните си и нарастващото приятелство.

Но наблюдателите казват, че е ясно какво търси всеки от другия.

ISW: КНДР може и да е дала вече снаряди на руската армия

ISW: КНДР може и да е дала вече снаряди на руската армия

Кремъл може отново да се опитва да стъпи на средиземноморско пристанище в Либия