Тихоокеанският флот на Русия има голям принос за осигуряването на мира и сигурността както в региона на Североизточна Азия, така и в целия свят.

Това заяви севернокорейският лидер Ким Чен Ун по време на посещението си във Владивосток, съобщава ТАСС. 

Ким Чен Ун е обсъдил с руския министър на отбраната Сергей Шойгу въпроси на взаимодействието и обмена между въоръжените сили на Руската федерация и КНДР.

Шойгу показа на Ким ракети "Кинжал" и стратегически бомбардировачи

Шойгу показа на Ким ракети "Кинжал" и стратегически бомбардировачи

Усмихнатият Ким беше посрещнат с почетен караул на летище "Кневичи"

Припомняме, че в събота Ким Чен-ун инспектира руски стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, както и хиперзвуковите ракети "Кинжал". 

Усмихнатият Ким беше посрещнат с почетен караул на летище "Кневичи", на около 50 км от град Владивосток, от министъра на отбраната Сергей Шойгу, който го поздрави.

След това Шойгу представи на севернокорейския лидер стратегическите бомбардировачи на Русия - Ту-160, Ту-95 и Ту-22М3 - които са способни да носят ядрени оръжия и са в основата на руската ядрена атака по въздух.

"Способен е да лети от Москва до Япония и обратно", обясни Шойгу на Ким за един от самолетите.

Следващата спирка на Ким в Русия - посещение на авиационен завод

Следващата спирка на Ким в Русия - посещение на авиационен завод

Визитата на севррнокорейския лидер продължава

От своя страна, Ким се поинтересува как се изстрелват ракетите от самолета. Руски служител му посочи, че стратегическите бомбардировачи са от ключово значение за руските ядрени сили.

Ким инспектира ден по-рано и авиационен завод, който е под западни санкции. Вашингтон и съюзниците му се опасяват, че посещението на севернокорейския лидер може да укрепи руската армия в Украйна и да даде тласък на ракетната програма на Пхенян.

На срещата си в сряда руският президент Владимир Путин и Ким обсъдиха военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаването на сътрудничеството.

Путин увери, че Русия "няма да наруши нищо", но ще продължи да развива отношенията си със Северна Корея.

След Ким и Лукашенко отива при Путин

След Ким и Лукашенко отива при Путин

Двамата президенти ще обсъждат сигурността на двете страни и руски инвестиции в Беларус

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък поясни, че при посещението на Ким не са подписани споразумения по военни въпроси или по други въпроси.

Северна Корея може да успее да увеличи доставките на Русия на артилерийски боеприпаси за войната в Украйна, но това едва ли ще има голяма разлика. Това заяви генерал Марк Мили, председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ.

Това каза той в Норвегия, където се провеждат срещите на НАТО, които ще се фокусират върху част от конфликта.

САЩ: Оръжия на КНДР няма да променят нищо в Украйна

САЩ: Оръжия на КНДР няма да променят нищо в Украйна

След спекулациите около срещата Ким-Путин