Русия заявява, че съвместни военни игри с Беларус са чисто отбранителни и отхвърля всякакви твърдения, че може да използва тренировките като трамплин за инвазия в Полша, Литва или Украйна, съобщава Ройтерс.

Общо около 13 000 руски и белоруски военнослужещи и почти 700 единици военна техника ще участват в тренировките "Запад 2017" следващия месец, съобщават руските информационни агенции, цитирайки руския заместник-министър на отбраната Александър Фомин. Ще участват около 70 самолета и хеликоптера, близо 250 танка, 10 кораба и различни артилерийски и ракетни системи.

Тези цифри са в съответствие с международните правила, допълва Фомин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът ще следи отблизо ученията и призова, да се провеждат по открит и легален начин.

НАТО следи зорко руските маневри и учения, настоява за прозрачност

НАТО следи зорко руските маневри и учения, настоява за прозрачност

Столтенберг е в Полша, за да провери разгръщането на силите на алианса под ръководството на САЩ

Заместник-министърът на отбраната на Беларус Олег Белоконев коментира, че всички войски и оборудване дислокирани в Беларус са за военните игри и ще се оттеглят след това, съобщава информационната агенция Интерфакс.

"В първия етап на обединено командване се очаква да се извърши обучението на войските по изолация район и действия срещу незаконни въоръжени групи, и разузнавателни и саботажни групи на врага", коментира Белоконев, цитиран от ТАСС.

На втория етап се планира да се изработят "действия на командването и контрол по време на военни операции в отблъскване на агресията срещу държавата съюзник в бързо променяща се среда", допълва началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Беларус.

Съвместните стратегически упражнения ще се проведат на 14-20 септември в шест тестови пункта в Русия и Беларус. Очаква се, че ще вземат участие около 12 700 военни и около 680 единици военна техника, съобщава ТАСС.