Русия дълго и подробно е обяснила на САЩ, че причина за отказа да приеме да участва в срещата на върха по ядрената сигурност във Вашингтон е било нежеланието на страната домакин да осигури равни права за всички участници. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„Говоря за изкривяването на съдържанието на нашите контакти, сега ние наблюдаваме опити за въвеждане в заблуждение на световната общественост за това, което се случва около неучастието на Русия в ядрената среща на върха във Вашингтон”, посочил Лавров и добавил: „Мероприятията, които се провеждат във Вашингтон, изначално се провеждат така, сякаш не предполагат равноправно участие”.

Лавров се отнасял с уважение към страните, които въпреки това решили да участват в конференцията. „Но на нас ни беше дълго и подробно обяснено, че в този вид, в който срещата е била замислена, неравенството между страните се проявява в подготовката на окончателните документи, опитващи се да подменят и ООН, и Интерпол, и МААЕ”, изтъкнал руският първи дипломат.

Конференцията по ядрена сигурност се провежда по инициатива на американския президент Барак Обама веднъж на всеки две години от 2010 г.: на първите три срещи Русия е присъствала. Във Вашингтон за тазгодишната среща пристигнаха делегации от 51 държави.

Руското външно министерство вече обясни, че при подготовката на срещата нейните организатори „промениха из основи концепцията на събитието, като предложиха да изработят определен вид „указания” за МААЕ, Глобалната инициатива за борба с ядрения тероризъм, а също ООН, Интерпол и Глобалното партньорство".