Руското военно министерство отхвърли като фалшива информация на агенция "Ройтерс", според която Русия е занижила броя на военнослужещите си, убити по време на интензивните боеве за отвоюването на град Палмира.

"Ройтерс" съобщи във вторник, че жертвите през периода от края на януари до края на март са били 21 души, повече от 4 пъти по-висок от официално съобщените жертви от руското военно министерство, според което са загинали само петима руски войници.

Руските сили подкрепят сирийския президент Башар ал Асад във войната му срещу бунтовниците и екстремистите, които се опитват да го свалят от власт, като "Ройтерс" са направили собствено изчисление на броя на загиналите въз основа на разговори с приятели и роднини на убитите мъже, публикации в социалните медии и служители в гробища.

Сирийската армия заяви в началото на март, че е отвоювала Палмира от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") за втори път в рамките на една година, с помощта на присъдружни сили и руски военни самолети. Руското военно министерство изтъкна тогава, че негови военни съветници са планирали и наблюдавали операцията и че руските специални части са изиграли решаваща роля.

От руското военно ведомство не са отговорили на искането на "Ройтерс" за коментар във вторник, но в сряда излязоха с изявление, в което се изтъква, че информацията на агенцията била невярна.

Руските военни подчертават, че статията била "напълно измамна комбинация от слухове, събрани по един прибързан начин, за да се отклони вниманието от фалшивото шоу на т. нар. химикали, хвърлени в град Хан Шейхун".

Десетки души загинаха при отравяне с боен отровен газ в град Хан Шейхун, провинция Идлиб, на 4 април. Западните правителства твърдят, че сирийските правителствени сили са хвърлили химическите оръжия в града, но Русия отрича това, изтъквайки, че нямало химическа атака, а всичко се случило, след като сирийски военни самолети бомбардирали склад с боеприпаси на бунтовниците, като в тях имало химически оръжия, които започнали да изтичат.