Бившият руски правителствен служител Олег Смоленков, който беше обявен за "американска къртица" в Кремъл от американските медии, никога не е работил за президентската администрация в Кремъл, увери пред журналисти прессекретарят на кабинета на президента на Русия Елена Крилова.

CNN съобщи вчера, че правителственият служител е бил един от най-високопоставените американски информатори в руското правителство, докато "Ню Йорк таймс" твърди, че той е предоставил информация за предполагаемото вмешателство на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г.

САЩ изтеглили свой източник под прикритие в Русия заради недоверие в Тръмп

САЩ изтеглили свой източник под прикритие в Русия заради недоверие в Тръмп

Нови податки за колаборацията на Тръмп с Русия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не знаел за този източник, докато ЦРУ отхвърли информациите в медиите, наричайки ги фалшиви и опасни.

"Разказът на CNN, че Централното разузнавателно управление взима решения на живот и смърт, основаващи се на нещо различно от обективен анализ и събиране на звук, е просто неверен", подчерта директорът на ЦРУ по обществените въпроси Бретан Брамел, допълвайки: "Подвеждащата спекулация, че работата на президента с най-чувствителната разузнавателна информация, до която той има достъп ежедневно, е довела до предполагаема операция за ексфилтрация, е неточна."

Смоленков, който преди е работил в руското посолство в САЩ, изчезна със семейството си по време на ваканция в Черна гора през 2017 г. Според информации бившият правителствен служител по-късно е бил намерен в друга държава, но няма официални съобщения за случая.

Американски официални представители и медии многократно обвиняваха Москва, че се е намесила в президентската надпревара в САЩ, твърдейки, че президентът Тръмп е бил в таен сговор с руснаците. През април 2019 г. обаче специалният прокурор Робърт Мюлър приключи двугодишното си разследване и публикува своя доклад, в който се казва, че властите не са открили преки доказателства за връзки между екипа на Тръмп и Русия.