Информацията за предстоящата евакуация, която жителите на Белгородска област получават от неизвестни телефонни номера, не отговаря на действителността. Това съобщава ТАСС, като цитира изявление на пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации за региона.

"Жителите на региона съобщават, че получават обаждания от непознати номера от хора, представящи се за служители на Министерството на извънредните ситуации, които уведомяват за предполагаема предстояща евакуация. Главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия за Белгородска област уверява: тази информация не е вярна и е фалшива", се казва в изявление на отдела.

Пресслужбата уточни, че служителите на Министерството на извънредните ситуации не се обаждат на граждани. Жителите на региона са помолени да се доверяват само на информация, публикувана в официалните ресурси на федералните и регионалните власти.

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Диверсанти са проникнали в Курска и Белгородска области

Руските власти потвърдиха за "опити" за нахлуване

Силите за противовъздушна отбрана (ПВО) свалиха още един самолетен безпилотен самолет на украинските въоръжени сили (ВСУ) над Белгородска област, съобщава "Интерфакс". "Дежурните системи за противовъздушна отбрана унищожиха украински безпилотен летателен апарат над територията на Белгородска област", ​​съобщи руското министерство на отбраната. Според ведомството по-рано през нощта и деня на сряда над Белгородска област са били унищожени 19 украински дрона. От Министерството на отбраната съобщиха, че около 18:30 часа е извършен нов опит за атака.

Припомняме, че Белгородска област често е подлагана на украински обстрел. 

Ден по-рано беше съобщено, че в Курска област близо до село Теткино, което се намира на границата с Украйна, има "стрелба" и "работа и артилерия". Други доклади споменават Белгородска област. 

Телеграм каналът на "легиона" "Свобода на Русия", забранен в Русия като терористична организация, публикува публикация с думите "пресякохме границата" и видео, заснето през нощта, което показва движението на някакъв вид бронирана машина .

Изданието РБК-Украйна, позовавайки се на източници в спецслужбите, твърди, че някакъв "Сибирски легион" (не се знае какъв е), Руски доброволчески корпус (РДК) (също забранен в Русия като терористична организация) и "Свобода на Русия" са " водили на битки" в Белгородска област (също близо до границата).

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт публикува кратко 47-секундно видео, в което заявява, че снощи "беше неспокойна нощ". Във видеото той говори за "мащабна атака с дронове" в региона, като в надписа към публикацията той уточни, че те са били 11.

Едва след това губернаторът съобщава, че "от сутринта се води обстрел на село Теткино... имаше опит на ДРГ (диверсионно-разузнавателна група - Би Би Си) да пробие, имаше бойна стрелба, но там не беше осъществен пробив."

Руското Министерство на отбраната заяви в изявление, че в 03:00 ч. московско време, "след интензивен обстрел на цивилни цели", диверсантите "с подкрепата на танкове и бойни бронирани машини са се опитали да нахлуят едновременно на територията на Руската федерация в три посоки в районите на селищата Одноробовка и Нехотеевка и Сдарюшино, Белгородска област."

Русия свалила украински дронове над Белгородска област

Русия свалила украински дронове над Белгородска област

"По предварителни данни няма жертви и разрушения", според губернатора

Министерството на отбраната твърди, че "няма нарушения на държавната граница", а противникът е "понесъл значителни загуби".