Москва и Хавана са постигнали споразумение за отваряне на руския електронен център в Лурдес, Куба - най-голямата руска чуждестранна база от такъв тип преди 2001 година, когато бе затворена заради финансови проблеми и заради американски натиск, съобщава RT.

Преди да бъде затворена базата беше ръководена от хиляди военни и служители на разузнаването, чиято задача бе да прихващат сигнали, които идват от американска територия и да предоставят информация на руските кораби в Западното полукълбо.

Русия обмисля повторното отваряне на базата от 2004 година. По време на посещението на руския президент Владимир Путин в Куба миналата седмица е било сключено споразумение по въпроса, според различни източници на „Комерсант".

Центърът, открит за първи път през 1967 година, се намира в квартал на Хавана, който е на 250 километра от САЩ. По време на Студената война беше най-големият разузнавателен център на руснаците в чужбина с 3 хиляди души персонал.

От базата Русия може да прихваща комуникации в по голямата част от САЩ, включително и от космическия център във Флорида.

Обаче не става ясно кога ще бъде подновена работата в центъра. Очаква се да има по-малко персонал, тъй като повечето функции могат да се изпълняват автоматично от модерната техника.

Завръщането в Лурдес сега е повече от справедливо", каза военния експерт Виктор Мураковски пред изданието.