Министерството на външните работи на Русия отзова посланика си в Тбилиси Вячеслав Коваленко и евакуира сътрудниците на руски учреждения в Грузия, както и техните семейства.

Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, цитирано от „Новости".

В него се уточнява, че първите полети, организирани от Министерството на извънредните ситуации на Русия, са планирани за утре, 29 септември.

Съветникът на руския посланик на Русия в Тбилиси Иван Волинкин е съобщил, че още утре ще бъде евакуирана първата част от сътрудниците на посолството и техните роднини със самолета на Министерството на извънредните ситуации.

Във връзка със създалата се ситуация в Грузия Русия препоръчва на своите граждани да се въздържат от пътувания до Грузия.

Припомняме, през последното денонощие в Грузия бяха задържани 6-ма руски военнослужещи, подозирани от Тбилиси в шпионаж и разузнавателна дейност.

По думите на шефа на администрацията на Министерството на вътрешните работи на Грузия Шота Хизанишвили още утре се очаква да бъдат обявени и обвиненията срещу задържаните.

Вицепремиерът и министър на отбраната на Русия Сергей Иванов е информирал, че миналата нощ в Батуми е бил задържан автомобил с руски военнослужещи - един младши офицер и 6 военни.
Те са били пребити. Автомобилът и оръжието им - отнети. След това към 3.00 часа през нощта те са били освободени", е посочил Иванов. Според него с тези действия грузинските власти минаха всякакви граници.

Министър Иванов е съобщил още, че някои страни, които наскоро са се присъединиха към НАТО и които сега е модерно да се наричат "млада Европа", изнасят за Грузия оръжие, което им е било доставено преди години от СССР със забрана за износ.

„По този начин пряко се нарушава действащото споразумение в областта на контрола върху конвенционалното оръжие. А това вече е пиратство", е посочил руският военен министър, който участва в заседанието на Съвета Русия - НАТО, провеждащо се в Словения.

Иванов е припомнил, че според споразуменията, постигнати по-рано с Грузия, руските военнослужещи трябва да напуснат територията на тази страна не по-рано от 2008 година.
„Ние ще информираме и за неадекватността на действията на грузинската страна по отношение на Южна Осетия и Абхазия", е казал още Иванов.