Русия оповести, че планува разполагането на военни сили, които да защитят интересите й в Арктика, съобщи БиБиСи.

В документ, публикуван на страницата на министерство на отбраната, се съобщава, че Москва има намерение арктическият шeлф да стане неин основен източник на ресурси до 2020 година.  

Припомняме, според данните на учените там има  поне 100 милиарда тона нефт и газ. Съществуват и предположения и за наличието на минерални находища.

В руската позиция се отбелязва още, че една от основните цели на Москва ще е разполагането на военни части, които да осигурят сигурността в региона.

БиБиСи коментира, че с очакваните последици от глобалното затопляне, регионът на Арктика се превръща в особено примамлив, най-вече заради възможността от отварянето на нови транспортни маршрути.

Русия, Канада, САЩ, Норвегия и Дания имат достъп до част от територията на Артика. Те обаче водят открит спор за останалата вътрешна част на региона.

В началото на август миналата година спорните райони бяха описани в карта.

Отново през август, но година по-рано, руска експедиция направи изследвания на дъното на район в Северния полюс и заби там руското знаме.
Много наблюдатели определиха това като политически акт, а Дания и Канада се противопоставиха остро.

Такава позиция и то в още по-значителни размери, се очаква и след оповестяването за разполагането на военни в спорния район.