Експанзията на американската система за противоракетна отбрана (ПРО) THAAD в близост до руските граници (в Южна Корея, б. р.) може да постави въпроса за военен отговор на Москва. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, съобщават руските медии.

"Ако всичко това се случва с такава тревожна скорост, неизбежно в един момент, най-вероятно, ще стане въпрос и за нашия отговор във военния смисъл на думата, в създаването на някакъв вид противотежест. Не искам нищо да предвиждам", предупреди Рябков пред журналисти, коментирайки въпроса за разполагането на THAAD в Южна Корея.

САЩ и Южна Корея засилват съвместните военни учения

САЩ и Южна Корея засилват съвместните военни учения

Обсъдили са САЩ да разположат ядрен самолетоносач и стратегически бомбардировачи

Той подчертал, че Москва не е скривала отрицателното си отношение към тези планове, чиято реализация сега се ускори заради действията на Северна Корея.

Пре юли САЩ и Южна Корея се споразумяха за разполагането на американската ПРО система THAAD, която трябва, ако е необходимо, да прихване севернокорейските балистични ракети.

Разгръщането на THAAD предизвиква тревога в Китай и Русия, тъй като според тях застрашавало стратегическото равновесие в региона.