Русия значително e подобрила стелт възможностите на изтребителя Су-57, както и подобна модернизация е извършена и на ядрените бомбардировачи Ту-160, съобщават руски медии, цитирани от "Бизнес инсайдър".

Руската държавна отбранителна корпорация "Ростек" заяви пред руски медии, че новото покритие "удвоява поглъщането на радарни вълни и намалява с 30% радарната сигнализация на кокпита на самолета" и добави, че руските Су-57, Су-30, Су-34, Су-35 и Двигателите на МиГ-29К вече имат подобрения.

Но нито един от тези самолети, включително Су-57, не се смятат за стелт от експерти, изразили отношение пред "Бизнес инсайдър".

Докато руските изтребители/бомбардировачи на Сухой имат завидна маневреност и сериозни бойни способности, само САЩ и Китай са произвели истински стелт самолети.

Учен, работещ със стелт технологии и американски самолети, разгледа снимките на Су-57 и заключи в интервю с "Бизнес инсайдър", че Русия почти не се е опитала да направи самолета незабележим за радарите. Изпъкнатите нитове на корпуса, както и гърбици, развалят всяка стелт възможност в дизайна, обяснява ученият.

Материали, които поглъщат радарните излъчвания, са използвани за прикриване на изтребители след Втората световна война и има някаква полза от тях, но няма да постигнат много, за да скрият руските самолети, които носят оръжия външно.

Други експерти коментират, че най-вероятната мисия на Су-57 е да ловува и унищожава американски стелт самолети като F-22 или F-35.

ТАСС описва Су-57 като "многоцелеви изтребител, предназначен да унищожи всички видове въздушни цели на дълги и къси разстояния и да удари вражеските наземни и военни цели, преодолявайки своите възможности за противовъздушна отбрана".

Русия не започва масово производство на самолета, въпреки че го обяви за "доказан" след ограничени удари срещу силите на бунтовниците в Сирия, които нямат противовъздушна защита.

Руският танк от следващо поколение T-14, също изостава от обещаното си масово производство, тъй като Русия се бори със слабите цени на петрола и тежките санкции върху икономиката си.

Русия публикува видео от полет на новия изтребител Су-57 в небето над Сирия

Русия публикува видео от полет на новия изтребител Су-57 в небето над Сирия

"В условията на реална бойна обстановка"