В понеделник от руското външно министерство разпространиха съобщение, в което поискаха наказания за лицата, оцветили паметника на съветската армия в центъра на София с цветовете на украинското знаме.

„С чувство на дълбоко възмущение посрещнахме новината за случая на вандализъм по отношение на паметника на Съветската армия в центъра на българската столица в нощта на 22 срещу 23 февруари. Ето защо изразяваме своя протест и настояваме за щателно разследване на въпросната хулиганска проява, наказание на виновните и привеждане на мемориала в обичайния му вид", заявиха от министерството.

„Москва разчита, че официалните власти ще предприемат всички необходими мерки, за да не се допуска бъдещо оскверняване на паметта на съветските воини, загинали в името на освобождението на България и Европа от нацизма", допълниха от дипломатическата служба.

Припомняме, че в неделя паметникът на Съветската армия в центъра на София отново осъмна изрисуван, след като две от страните му бяха обагрени с цветовете на украинското знаме. Авторите бяха добавили и надписи на украински език, гласящи „Слава на Украйна" и „Капутин".



Това е третата артистична проява върху паметника, след като през месец юли 2011-а фигурите на съветските воини бяха пребоядисани като герои от американската популярна култура, а през август 2012-а върху главите им бяха поставени качулки като на певиците от „Пуси Райът".