Посолството на Русия в Естония посъветва местния депутат Антс Лаанеотс, който е бивш командир на Силите за отбрана на прибалтийската република, "да излезе от танка", съобщават руските медии.

По-рано Лаанеотс обяви в ефира на местна телевизия, че латвийската армия не е в състояние да защити територията си и представлява слабо звено в отбраната на страните от Прибалтика, докато Русия според него е започнала превъоръжаване и се готви за агресия.

"Споменатият депутат отново говори за някаква "подготвяща се агресия" от страна на Русия, очевидно по навик, придобит в продължение на много години служба в съветската армия, като продължава да вижда окръжаващия свят чрез танковия мерник", коментираха от руското посолство във "Фейсбук".

Руските дипломати са напомнили думите на Козма Прутков - "Всеки специалист е като поток: неговата пълнота е едностранчива" - и са препоръчали на Лаанеотс да се съсредоточи върху текущите си парламентарни задължения.

Лаанеотс е завършил Висшето танково училище в Харков, а по-късно - Академията на бронетанковите сили в Москва. В периода между 1970 и 1978 г. служи в танкова дивизия в Украйна, през 1981-1987 - в Източен Казахстан, след това е съветник в Етиопия. В съветската армия Лаанеотс е стигнал до чин полковник. От 2006 до 2011 г. той е командир на Силите за отбрана на Естония.