Русия обяви поредните "чуждестранни агенти".

Министерството на правосъдието оповести като такива Даниил Губарев, икономиста Сергей Гуриев, бившия ръководител на Yandex.News Лев Гершензон, политика Генадий Гудков и блогъра Вераника Водвуд (nixelpixel), съобщи "Интерфакс".

Същото се отнася за Световния фонд за природата и Фондацията за свободна Бурятия също са признати за чуждестранни агенти.

Губарев, който живее в чужбина, е "разпространявал материали, създадени от чуждестранни агенти, на неограничен кръг лица", обяснява агенцията.

Гуриев е "участвал в създаването и разпространението на материали на чуждестранни агенти до неограничен кръг лица" и "се изказвал против специална военна операция в Украйна", се казва в прессъобщението.

Гершензон създаде новинарския сайт "Истинската история", който след това беше блокиран за публикуване на информация в нарушение на руските закони, припомнят от Министерството на правосъдието. Той също се обяви против СВО и участва "в създаването от чужди агенти на материали и съобщения, предназначени за неограничен кръг лица".

Генадий Гудков се изказа негативно за руските военни, "призова за предоставяне на оръжие на Украйна, открито говорейки в подкрепа на това". Той също така е обвинен в участие в създаването и разпространението на материали от чуждестранни агенти и разпространение в чужди медии на невярна информация за решенията и политиката на руските власти.

Уотъруд "получи средства от чужди източници, открито се изказа в подкрепа на Украйна", а също така "дискредитира идеите за служене на Отечеството, формира негативно отношение към военната служба", говори негативно за руската армия, насърчава ЛГБТ отношенията, "което е в противоречие с държавната политика за запазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности, както и на конституционните приоритети в областта на защитата на семейството, майчинството и детството.

Русия публикува списък с близо 500 чуждестранни агенти

Русия публикува списък с близо 500 чуждестранни агенти

Съгласно новия закон се въвежда единен регистър

Световният фонд за природата получи подкрепа от чуждестранни източници, според прессъобщение. "Под прикритието на дейности за опазване на природата и околната среда, биологичното разнообразие на видовете представители на фонда се опитаха да повлияят на решенията на изпълнителната и законодателната власт на Руската федерация, възпрепятстваха изпълнението на промишлени и инфраструктурни проекти", Министерството на правосъдието смята, че "фондът е разпространявал негативна информация за решенията на държавните органи и тяхната политика".

Фондация "Свободна Бурятия", създадена в САЩ, според Министерството на правосъдието, е разпространявала недостоверна информация за дейността на руските власти, а също така е участвала в създаването и разпространението на материали от чуждестранни агенти. Фондът също призова за "действия, резултатите от които могат да доведат до нарушаване на териториалната цялост на Руската федерация". Активистите на фонда живеят в чужди държави, ръководителят на фонда е включен в регистъра на чуждестранните агенти, съобщиха от министерството.

Припомняме, че през декември, Русия публикува списък с близо 500 чуждестранни агенти.

През юни Долната камара на руския парламент даде първоначално одобрение на законопроект за допълнително затягане на законите на страната срещу "чуждестранните агенти".

Терминът, който съдържа конотации на шпионаж от времето на Студената война, се използва от Русия като враждебен етикет за хора и организации, за които смята, че се занимават с политическа дейност с чуждестранна подкрепа.

Първият руски закон за чуждестранните агенти беше приет през 2012 г. Оттогава той беше разширен по такъв начин, че да включва и организации с нестопанска цел, медии и отделни руски граждани, включително журналисти и активисти.

Русия обяви Ходорковски и Каспаров за чуждестранни агенти

Русия обяви Ходорковски и Каспаров за чуждестранни агенти

Шефът на ЮКОС и световният шампион по шахмат се занимавали с политика, финансирана от Украйна и САЩ

Междувременно, днес руският външен министър Сергей Лавров коментира спорния закон за агентите, предизвикал бунтовете в Грузия и направи паралел с руското законодателство и критиките към него.

"Това е много подобно на Майдана в Киев." Думите са от коментар на външния министър на Русия Сергей Лавров от негово интервю за "Първи канал".

"Последните събития в Грузия много приличат на киевския "Майдан", като ситуацията около проектозакона за чуждестранните агенти беше само претекст за стартиране на опит за силова смяна на правителството", са точните думи на Лавров.

Лавров направи сравнение със регулациите в западните страни и по-конкретно посочва САЩ, Франция, Индия и Израел. Според него грузинският проект "бледнее" в сравнение с начина, по който се регулират нестопанските организации в тези страни. Лавров заяви, че в САЩ такова нарушение ще доведе до глоба от 250 000 долара и 5 години затвор, а в Грузия предвижданата глоба е много по-малка - 9 хил. долара и се минава без наказателно производство.

В Русия заговориха за грузински Майдан

В Русия заговориха за грузински Майдан

Сергей Лавров говори, че в Грузия се случва опит за силова смяна на правителството