Преди няколко дни срокът на действие на сделката за зърно беше удължен за пореден път, но Русия заяви, че това е за срок от два месеца. Останалите страни и по-точно ООН запази мълчание за срока, а украинската страна заяви по-дълъг такъв - 120 дни, или два пъти по-дълъг период, отколокото заявиха от Москва. Турция също запази мълчание по въпросите за срока.

Днес Русия заплашва да я прекрати точно след два месеца, на 18 май, ако руските искания не бъдат взети под внимание. Външно министерство на Русия заявява, че по-нататъшното решение за удължаване на срока ще зависи от напредъка по условия, които не са нито нови и са в рамките на меморандума Русия - ООН.

От Смоленски площад изброяват и тези условия: възстановяване на връзката на Руската земеделска банка със SWIFT; възобновяване на доставките на селскостопанска техника, резервни части и услуги по поддръжка; отмяна на ограниченията за застраховане и презастраховане плюс забраната за достъп до пристанища; възстановяване на тръбопровода за амоняк Толиати - Одеса; деблокиране на чуждестранните активи и сметки на руски компании, участващи в производството и транспорта на храни и торове.

Турският президент обяви удължаване на зърнената сделка

Турският президент обяви удължаване на зърнената сделка

Според украинския министър на инфраструктурата тя се удължава със 120 дни

Черноморската инициатива за износ на зърно беше постигната с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година и вече беше удължена веднъж - през ноември. Тя позволи износ на зърно от три украински пристанища.