Руските следователи образуваха ново наказателно дело срещу журналистката с руско и американско гражданство, Алсу Курмашева, която вече се намира в ареста, обвинявайки я в разпространение на невярна информация за руската армия, предава Ройтерс.

Алсу Курмашева, журналистка от Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (RFE/RL), е в ареста от 18 октомври, след като беше задържана за кратко през юни, докато се опитваше да излети от Русия, след като посети майка си.

От радио "Свободна Европа" заявиха, че тя е била несправедливо задържана и жестоко преследвана.

Курмашева, вторият американски журналист, задържан в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Тя се намира в предварителен арест в родния й руски регион Татарстан, който засега е планирано да приключи на 5 февруари догодина.

Първо съдът я призна за виновна, че не е декларирала, че има американски паспорт, което е задължително според руското законодателство, и я глоби. След това тя беше обвинена, че не се е регистрирала като "чуждестранен агент", престъпление, което носи до пет години затвор и за което тя се обяви за невинна.

Според "Татар-информ", свързана с държавата медия, тя също е официално обвинена в умишлено събиране на военна информация, която може да бъде използвана срещу Русия, държавните следователи започнали ново наказателно дело срещу Курмашева на 11 декември.

В информацията на татарстанската медия се казва, че новият случай се съсредоточава върху книга, която базираната в Прага журналистка е редактирала и в която са събрани историите на руснаци, които се противопоставят на войната в Украйна.

Редактирането и популяризирането на книгата беше възприето от държавните следователи като умишлено разпространяване на невярна информация за руската армия от политическа омраза, съобщи "Татар-информ". Подобно престъпление се наказва с до 10 години затвор.

Радио "Свободна Европа" разкритикува третирането на Курмашева "Силно осъждаме очевидното решение на руските власти да повдигнат допълнителни обвинения срещу Алсу", каза в изявление изпълняващият длъжността президент и член на борда на RFE/RL Джефри Гедмин.

"Журналистиката не е престъпление. Време е на това жестоко преследване да сложи край. Алсу вече прекара 56 дни несправедливо задържана и отделена от семейството си."

Русия удължи предварителния арест на американския репортер Еван Гершкович

Русия удължи предварителния арест на американския репортер Еван Гершкович

WSJ: Задържането му от Русия е атака срещу свободната преса