Експерти от изследователската група Conflict Armament Research (CAR) са открили доказателства, че Русия е започнала да използва собствена версия на иранските дронове-камикадзе "Шахед".

В доклад CAR, резюмиран от руската редакция на BBC, се описват подробно резултатите от анализа на два дрона, която руската армия е използвала срещу територии в Южна Украйна. Двата дрона са изглеждали както изглеждат иранските "Шахед"-136, но в тях открити елементи, които по-рано Русия е използвала за своите разузнавателните дронове.

Както предишните, така и новите руски версии на безпилотните летателни апарати носят названието "Геран", но се различават по състава на компонентните и електронните модули.

CAR прави извода, че изследваните два дрона са били произведени не в Иран, а в Руската федерация. Има значителна разлика в конструкцията на корпуса на летателните апарати, както и в електронните модули, включително и в тези, които се използват за навигация на дрона, се посочва в доклада.

CAR счита, че Руската федерация е започнала производство на собствена версия на иранския дрон "Шахед"-136.

Експертите подчертават, че такива дронове почти напълно са сглобени от компоненти, които са произведени извън пределите на Руската федерация - точно както на практика стои въпроса и с иранските шахеди. Специалистите от организацията са идентифицирали около 100 компонента в повече от 30 модула. Те са под търговските марки на 22 различни компании от седем страни, в това число и от Русия.

Путин настоява за увеличаване на производството на дронове

Путин настоява за увеличаване на производството на дронове

Използването им се е оказало ефективно

Повечето от компонентите са произведени от фирми, чийто централи се намират в Китай, Швейцария и САЩ, се посочва в доклада. Експертите са идентифицирали при това 12 компонента, произведени след началото на пълномащабното нахлуване на руската армия в Украйна.

Русия започна да използва масово иранските дронове през есента на миналата година. Първоначално властите в Иран отричаха да доставят каквито и да е свои ударни безпилотници на Руската федерация. По-късно официални лица заявиха, че партида такива дронове е била предадена на Москва преди войната.

Лондон: Русия атакува украинските пристанища с ирански дронове

Лондон: Русия атакува украинските пристанища с ирански дронове

Атаки целят сприране на международната търговията през пристанищата