Изграждането на първите три яхтени пристанища на Черноморското крайбрежие на Крим - в Керч, Яковенково и Ялта - трябва да започне през 2021 година. Заместник-председателят на Министерския съвет на Република Крим Евгений Кабанов говори за това в ефира на телевизия "Крим 24".

"През 2021 г. има планове да започне изграждането на първите три яхтени пристанища. Това са Керч, Яковенково, това е между Керч и Судак и Ялта. Това са първите три основни точки, по които работим в момента", каза Кабанов.

"Шпигел": Русия гради нова голяма военна база в Крим

"Шпигел": Русия гради нова голяма военна база в Крим

Кремъл трупа войски по границата с Украйна

Той дори отбеляза, че задачата е да се създаде инфраструктура, която да позволи да се създаде център за яхтен туризъм на Черно море в Крим до 2025 г.

Кабанов припомни, че програмата за развитие на яхтен туризъм е част от федералната целева програма за социално-икономическо развитие на Република Крим и град Севастопол. Програмата предвижда създаването на шест яхтени пристанища и над 30 пристанищни пункта.

През 2015 г. руският президент Владимир Путин даде заповед за подкрепа и развитие на яхтинг и морски туризъм на полуостров Крим. За тази цел в региона е създаден експертен съвет за развитие на яхтинг, който освен служители, включва членове на федерацията по ветроходство. По-рано беше съобщено, че Федерацията по ветроходство в региона ще разработи програма за развитие на ветроходния и яхтен туризъм, която включва изграждането на инфраструктурни съоръжения на обща стойност 100 милиона долара до 2021 година.