Служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са предотвратили атаки, подготвяна от привърженик на забранената в Русия украинска организация "Десен сектор" в град Черкеск в Карачаево-Черкеската автономна република в Северен Кавказ срещу военнослужещи и служители на реда, съобщават за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

"В резултат на проведените дейности в Черкеск, Карачаево-Черкеската република, местен жител, руски гражданин, роден през 1992 г. (привърженик на неонацистката идеология, според ФСБ-бел.ред.), който е имал намерения да извърши терористични актове срещу служители на републиканските правоохранителни органи, агенции и военнослужещи, следвайки насоките на организацията "Десен сектор", е идентифициран и задържан. Нарушителят, по указание на координаторите, е планирал да извърши диверсионен терористичен акт и след това да замине за територията на Украйна", съобщиха от ФСБ.

На адреса на местоживеенето му, както и в оборудван от него тайник са открити две самоделни взривни устройства с мощност около 3 кг тротил всяко, компоненти за направа на самоделни взривни устройства, схеми на подходи към сградите на прокуратурата и военното окръжие, открита е и кореспонденция с активни членове на организацията "Десен сектор" в използваното от него средство за комуникация, разобличаващи престъпните му намерения, според ФСБ, и символика на "Десен сектор". Следственият отдел на ФСБ е образувал наказателно дело за "Подготовка на терористичен акт" и "Участие в екстремистка организация". Задържаният е направил самопризнания, съобщават от ФСБ.

Според ведомството той е щял да извърши терористични атаки срещу прокуратурата и военното окръжие в Черкеск. След терористичната атака той е трябвало да замине с влака Невиномийск-Белгород (близо до границата с Украйна). "Оттам трябваше да ме заведат в "Десен сектор"", бил обяснил задържаният.

Руските медии откриха отново бойци от "Десен сектор"

Руските медии откриха отново бойци от "Десен сектор"

Унищожени били до 200 бойци в Запорожие

"Десен сектор" крайнодясно украинско националистическо политическо движение и паравоенно движение, с активно участие по време на Майдана в Киев. Движението стига и до създаване на политическа формация и постепенно е "опитомено". То в последствие бе засенчено в руските медии от батальона "Азов", който се превърна във враг номер едно, но напоследък в Русия зачестява упоменаването му във връзка с войната в Украйна