Светът е изправен пред опити за създаване на нова желязна завеса в Европа. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от руските медии.

Това ще има "изключително негативни последици за всички държави без изключение", уточни той по време на конференция на Асоциацията на европейския бизнес в Русия.

Русия обвини НАТО в създаване на нова Желязна завеса в Европа

Русия обвини НАТО в създаване на нова Желязна завеса в Европа

Организацията, която беше създадена в годините

По думите на Грушко, на Запад се е създал разказ за Русия, който няма нищо общо с реалността и който трябва да бъде преодолян.

Военната активност на НАТО в близост до границите на Русия дипломатът нарекъл "загуба на пари" и отвличане на вниманието от други задачи, които трябва да бъдат решени в областта на сигурността.

"Трябва констатираме, че Европейският съюз не успя през последното десетилетие да намери златната среда в отношенията с нашата страна", заключи Грушко.

Шефът на НАТО вече не е сигурен, че Алиансът ще оцелее

Шефът на НАТО вече не е сигурен, че Алиансът ще оцелее

Дълбоките разделения между Тръмп и Европа няма да изчезнат

Отношенията между Русия и Запада се влошиха заради окупацията на Крим през 2014 г. и намесата на Москва в подкрепа на проруските сепаратисти в Източна Украйна, като в тази връзка Западът наложи санкции на Русия.