Русия предупреди в сряда, че нейното партньорство с Китай не е насочено срещу трети страни, но това може да се промени, ако има обща заплаха от Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

"Бих искала да ви напомня, че Москва и Пекин ще отговорят на Съединените щати с "двойно противодействие", каза говорителят на външното министерство Мария Захарова на въпрос относно възможното разполагане на американски ракети в Япония.

Japan Times съобщи на 7 септември, че Съединените щати са изразили интерес към разполагане на ракетна система със среден обсег Typhon в Япония за съвместни военни учения.

Япония протестира поредно китайско нахлуване в териториалните води на страната

Япония протестира поредно китайско нахлуване в териториалните води на страната

Китайският кораб се е намирал крак бреговете на префектура Кагошима

"Ясно е, че както Русия, така и Китай ще реагират на появата на големи ракетни заплахи, като реакцията им далеч няма да бъде политическа - което беше многократно потвърдено и от двете страни", каза Захарова пред репортери по време на своя седмичен брифинг.

Тя уточни, че за момента Русия и Китай поддържат единствено стратегическо партньорство, което не е с цел агресия.

"Нашите отношения не са насочени срещу трети страни и двойното противодействие не противоречи на това. Това е отбранителна позиция, това не е инициатива за насочване към други страни", каза Захарова в отговор на въпрос на "Ройтерс". Но ако срещу нас се прилага агресивна политика на атака от един център, защо не обединим потенциала си и не дадем подходящ отпор?"

Припомняме, че президентите Владимир Путин и Си Дзинпин подписаха споразумение за партньорство "без ограничения" през 2022 г., по-малко от три седмици преди Путин да изпрати войските си в Украйна. През май тази година те се споразумяха да задълбочат "всеобхватно партньорство и стратегическо сътрудничество" за нова ера.

Двете страни не са декларирали официален военен съюз, въпреки че Путин миналата седмица ги описа като "съюзници във всеки смисъл на думата".

Русия и Китай организираха съвместни военни учения, включително военноморски учения, които започнаха във вторник. Путин, който наблюдаваше стартирането на маневрите, предупреди Съединените щати да не се опитват да надминат Русия с оръжие, като изградят военната си мощ в Азиатско-тихоокеанския регион.

САЩ: В замяна на военна помощ Русия дава на Китай модерни военни технологии

САЩ: В замяна на военна помощ Русия дава на Китай модерни военни технологии

Вашингтон за първи път обвинява Китай в директна военна помощ за Русия

Пекин предоставя на Москва "много значителна" помощ за укрепване на военната ѝ машина, а в замяна Русия прехвърля строго пазени военни технологии на Китай - като подводници и ракети, каза във вторник заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл след среща със свои колеги от ЕС и НАТО в Брюксел. 

Говорейки с група журналисти след среща с колеги от ЕС и НАТО в Брюксел, Кембъл повиши градуса на реториката срещу Пекин, отбелязва изданието.

Ако по-рано Съединените щати говореха за китайски доставки на технологии с двойна употреба, които могат да бъдат използвани във военно-промишления комплекс, сега Вашингтон директно заявява, че Китай помага на руската армия.

"Това не са технологии за двойна употреба, каза Кембъл. По същество те пряко допринасят за руската военна машина. Виждаме усилия на най-високите нива и на двете правителства да се опитат да скрият и защитят определени елементи от това обезпокоително сътрудничество", продължи дипломатът.

Русия и Китай се отказаха от териториалните претенции по между си

Русия и Китай се отказаха от териториалните претенции по между си

Взаимният отказ от териториални претенции е залегнал в Договора за добросъседство от 2001 г.

По-рано Китай отрече да доставя на Русия оръжия за войната в Украйна. Пекин настоява, че не доставя оръжия на нито една от страните и има "безпристрастна позиция" по отношение на войната.