Военни кораби от Русия и Китай започнаха съвместни учения във вторник, като част от голяма серия от военноморски маневри, които, според Москва, обхващат територия от Средиземно море до Тихия океан, предава Ройтерс.

Руското Министерство на отбраната съобщи, че четири китайски военни кораба и снабдителен съд се присъединиха към руски кораби в залива Петър Велики, южно от Владивосток, за учения с цел "защита на морските комуникации и зоните на морската икономическа дейност".

Тези учения са част от значително по-големи маневри, включващи над 400 руски кораба, подводници и съдове за поддръжка, които ще продължат до 16 септември в Тихия и Арктическия океан, както и в Средиземно, Балтийско и Каспийско море.

Според китайската информационна агенция Синхуа, целта на съвместните учения е да задълбочат "стратегическата координация между китайската и руската армия" и да подобрят способността им за съвместно реагиране на заплахи за сигурността.

Въпреки че руските въоръжени сили са силно ангажирани както на сушата, така и на морето през последните две и половина години заради войната в Украйна, Москва продължава да организира големи военни учения, включително на хиляди километри разстояние, с цел да демонстрира сила и да укрепи отбранителните си връзки, особено с Китай.

Русия и Китай се отказаха от териториалните претенции по между си

Русия и Китай се отказаха от териториалните претенции по между си

Взаимният отказ от териториални претенции е залегнал в Договора за добросъседство от 2001 г.