Русия се опитва да затвърди законодателно съветския възглед за Втората световна война. Много историци са объркани, пише германският вестник "Франкфуртер рундшау".

"Победата във Втората световна война, спечелена с големи жертви, остава централното събитие в руската история", отбелязва вестникът. "Като част от конституционната реформа, проведена през април миналата година, Владимир Путин предписа" защитата на историческата истина "за "героичното дело на народа" в основния закон на страната. Преди това, на срещата на върха на ОНД в края на 2019 г., държавният глава изнесе едночасова лекция в защита на пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г., който се счита на Запад за един от "задействащите фактори" на Втората световна война.

Денят на победата в Москва ще се проведе със сигурност, уверява Песков

Денят на победата в Москва ще се проведе със сигурност, уверява Песков

Не било сигурно обаче дали ще бъде на 9-ти май

През февруари тази година Държавната дума въведе наказателна отговорност за "разпространение на умишлено невярна информация за дейността на СССР по време на Втората световна война."

"Много руски историци са объркани." Историческата истина не може да бъде записана в закон ", каза експертът по сталинизма Никита Петров в разговор с "Франкфуртер рундшау". "Ако историците са заплашени от държавно наказание за определени научни открития, това означава край на всяка историографска дискусия." И трябва да се очаква, че законът ще бъде формулиран толкова неясно, че никой няма да знае със сигурност кои твърдения могат да бъдат наказани и кои - не".

Със загиналите 27 милиона души в Русия преобладава консенсусът, че СССР е изиграл решаваща роля за побеждаването на нацистите. Но такива неприятни моменти на победа като военните престъпления, извършени от войниците на Червената армия в Източна Европа, са табу за руската общественост. Нови руски филми с ентусиазъм продължават традицията на съветското кино да прославят своите фронтови войници.

Лукашенко: Ще има парад за 9 май

Лукашенко: Ще има парад за 9 май

Беларус чака високи гости от Русия

В това Петров вижда средновековен подход, който му напомня за инквизицията. Русия се страхува да изследва собствената си история от гледна точка на науката, вместо това прокламира квазирелигиозни доктрини, в които всеки трябва да вярва.

Пред Залата на славата, на мраморните стени на които със златни букви са изписани имената на над 11 800 герои на Съветския съюз, стои семейна двойка и говори за гордост от страната си и за героизма на хората. Какво мислят за германците? "Виновни", казва мъжът. "Те бяха други хора", добавя жената.