Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че парадът за Деня на победата в Москва ще се проведе със сигурност, но съществува вероятност той да бъде отложен от 9 май за друга дата заради пандемията от коронавирус, предаде "Спутник".

"Никой не трябва да се съмнява, че ще има парадът на Деня на победата и празненствата. Не знам дали ще стане на 9 май или по-късно, но това ще се случи със сигурност", заяви Песков в телевизионно интервю.

Според говорителя на Кремъл все още не е взето решение за отмяна на парада от руския президент Владимир Путин.

"До днес не е взето решение за отлагане на тържествата, за отлагане на парада за Деня на победата или за отлагане на Безсмъртния полк, Решението ще бъде взето, като се вземе предвид развитието на ситуацията. Разглеждат се различни варианти, което е разбираемо ", поясни Песков.

Русия отбелязва Ден на победата на 9 май - годишнината от разгрома на нацистка Германия от съветските сили през 1945 г. Празненствата традиционно включват военен парад на Червения площад в Москва.

Към събота Русия е регистрирала почти 13 600 случая на COVID-19 със 106 смъртни случая. Над 1000 души са се възстановили.