Позицията на Москва по отношение признаването независимостта на Косово остава непроменена. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща със сръбския президент Томислав Николич в Белград, предадоха руски медии.

Русия приятелство не търгува. Подкрепяме Сърбия и ще продължим и за в бъдеще", каза той.

По думите му принципната позиция на Русия по този въпрос се базира на международното право и справедливост, допълвайки, че тя не подлежи на корекция.

За нас и сега си остава важно да поддържаме териториалната цялост и независимост на Сърбия, особено по въпроса за Косово, поясни руският държавен глава.

Ако Украйна започне да краде от транзита, намаляваме доставките на газ, обяви Путин
Още...

Припомняме, Русия е една от малкото държави, които не са признали Косово. Между Русия и Косово няма установени дипломатически отношения, а действащото в Прищина рускo дипломатическо представителство се явява отдел от посолството в Белград. Русия счита Косово за неотменна част от Сърбия.

Имаме общо минало и добро бъдеще, каза руският президент.

От своя страна Николич благодари за оказваната от Русия подкрепа по този въпрос. Той подчерта, че Сърбия разглежда Русия като свой голям съюзник.

Сърбия няма да компрометира морала си с каквото и да е било лошо поведение към Русия, поясни той.


Руският президент е в сръбската столица по повод отбелязване 70 г. от освобождаването на града от нацистите при съвместна операция на съветските и югославски войски през Втората световна война.

На срещата между двамата президенти Путин бе удостоен с орден на Република Сърбия първа степен.

Преди това руският президент постави венец пред паметника на Съветската армия в столицата на Сърбия.

Двете държави подписаха пакет от документи.

По време на разговори с премиера Александър Вучич Путин се е съгласил да се обсъдят възможностите за внос от Сърбия на леки автомобили, произвеждани в сътрудничество с "Фиат".

От своя страна Вучич е изразил готовност да увеличи рекордните доставки на свинско месо за Русия.

Путин е поканил ръководството на Сърбия да посети Москва по повод 70 г. от Победата над фашизма на 9 май 1945 година.

Веднага след визитата в Белград Путин ще отпътува за Милано, където ще участва в двудневната среща на върха на ЕС-Азия. Там ще се срещне и с европейски лидери, за да обсъдят ситуацията в Украйна.

Междувременно се проведе митинг в подкрепа на Русия и Сърбия в центъра на Белград. Участниците в мероприятието носеха лозунги с надписи: „Президент Путин, спаси Сърбия от окупацията на НАТО".

Демонстрантите развяваха и трибагрениците на Русия и Сърбия. Също така носеха портрет на Путин и на руския император Николай II. Участниците скандираха „Русия" и „Сърбия".