Грузинският национален легион беше признат от Руската федерация за терористична организация.Това съобщи агенция ТАСС.

Въз основа на доказателствата, събрани от ФСБ, Южният окръжен военен съд призна паравоенното формирование "Грузински национален легион" за терористична организация.

В съответствие с това решение и федералния закон "За борба с тероризма" формацията беше включена в Единния федерален списък на организациите, включително чуждестранни и международни, признати в съответствие със законодателството на Руската федерация като терористични. От ФСБ поясняват, че дейността на тези организации е забранена на територията на Русия.

ФСБ отбелязва, че формированието е създадено през 2014 г. под патронажа на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и в момента Грузинският национален легион е най-голямото въоръжено формирование, набирано на национална основа.

Членовете на легиона участват във военните действия на страната на Въоръжените сили на Украйна, а също така участват в организирането на диверсии и терористични актове на руска територия. Според ФСБ признаването на легиона като терористична организация ще позволи да се квалифицират престъпните дейности на неговите членове.

ФСБ продължава дейността по идентифициране и пресичане на заплахи за държавната сигурност, произтичащи от членове на терористичната организация "Грузински национален легион".

Ръководителят на Грузинския легион Ушанги (Мамука) Мамулашвили, който беше задочно преследван в Русия за набиране и участие на наемници във военните действия на страната на украинските въоръжени сили, беше обявен за издирване от руското МВР.

Русия обяви полка "Азов" за терористична организация

Русия обяви полка "Азов" за терористична организация

Според наказателния кодекс на Русия членовете на терористични групи могат да получат до 10 години затвор