Руският външен министър Сергей Лавров в четвъртък призова палестинските групи, които водят преговори в Москва за формирането на единно правителство, да загърбят различията си и да се обединят в името на палестинския народ, предава Ройтерс.

Преговорите между представители на Хамас и политическата фракция Фатах се провеждат дни след като палестинският премиер Мохамад Щайе подаде оставка.

Палестинският външен министър Рияд ал-Малики каза в сряда, че промяната има за цел да изгради подкрепа за разширена роля на подкрепяните от Запада палестински власти след войната на Израел в Газа срещу управляващата палестинска ислямистка групировка Хамас.

Той каза също, че се надява преговорите в Москва да доведат до "взаимно разбиране между всички фракции" относно необходимостта от подкрепа на технократско правителство.

Обръщайки се към палестинските делегации, Лавров каза, че Москва отдавна се е застъпвала за преки преговори между Израел и палестинската власт, но по независещи от нея причини те не се провеждат.

"Претекст за отлагане и пренасрочване на тези преговори е липсата на единство в палестинските редици. Скептиците твърдяха, че е невъзможно да се преговаря, когато не се знае кой говори от името на палестинците", каза Лавров.

"Исус Христос е роден в Палестина. Той е казал: "Дом, разделен сам по себе си, няма да устои". Христос е почитан както от мюсюлмани, така и от християни Мисля, че този цитат отразява предизвикателството за възстановяване на палестинското единство.

"Това не зависи от никого, освен от самите палестинци."

Лавров каза, че руското външно министерство и руските специалисти по Близкия изток са готови да помогнат и да консултират делегатите.

Повече от 30 000 са жертвите във войната в ивицата Газа

Повече от 30 000 са жертвите във войната в ивицата Газа

Цифрата се равнява на около 1,3% от население на територията