Държавната дума на Русия (долната камара на руския парламент - б.р.) ще проучи всички възможни рискове за приетото решение за връщане на руска делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Първо трябва да се изчака реакция на самата ПАСЕ за заявката от Комитета на министрите. Това заяви пред журналисти говорителят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Съветът на Европа възстановява членството на Русия

Съветът на Европа възстановява членството на Русия

Въпреки противопоставянето от страна на Украйна, Литва и Финландия

"Националната делегация на Русия в ПАСЕ се създава с отчет на мненията на всички фракции на Държавната дума и ние ще обсъдим с нея по-далечните действия, изучавайки всички рискове при приемане на решения, за да може в ПАСЕ да не възникват повече ситуации, аналогични на тази, която стана по-рано. Едва след това ще отправим заявка за участие", заяви Володин.

След срещата 16-17 май външният министър на страните от Съвета на Европа в Хелзинки на сайта на организацията публикува заявка от Комитета на министрите за това, че всички страни-участнички в Съвета на Европа са длъжни да имат равни възможности за участие в работата на Комитета на министрите на Съвета на Европа (КМСЕ) и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Освен това в документите се напомня за задълженията на страните от Съвета на Европа да платят членския внос в бюджета на организациите.

Председателят на Съвета на ЕС заяви, че приветства делегациите на всички страни-членки в юнската сесия на Парламентарната асамблея, отчитайки важността на избора на генерален секретар и съда на Европейския съд по правата на човека. Заради събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Руската федерация Русия бе лишена от правото да гласува, да участва в наблюдателни мисии и да влиза в ръководни органи в ПАСЕ. През 2015 г. в ПАСЕ на два пъти разглеждаха въпроса за възстановяване на пълномощията на Русия, но тогава санкциите само се увеличаваха. В отговор делегацията на Русия се отказа да работи при такива условия и с 2016 г. не е отправяла заявка за възстановяване на своите пълномощия. От Русия предложиха да бъде внесен регламент в ПАСЕ с предложение, че никой няма право да лишава от пълномощия депутатите, освен техните избиратели.

През 2017 г. Русия замрази вноските си в бюджета на Съвета на Европа.