Русия вероятно ще разположи модерни ракети с възможности да носят ядрени бойни глави в своя европейски анклав Калиниград до 2019 г., предприемайки този ход като отговор на подкрепяния от САЩ ракетен щит в Европа, а може един ден да разположи такива ракети също и в Крим, прогнозират източници, близки до руската армия, цитирани от „Ройтерс”.

Това ще налее масло в огъня на вече и без това най-тежкия сблъсък между Русия и Запада от края на Студената война и поставя обширни територии в натовските членки Полша, Литва, Латвия и Естония „на мушката” на Русия.

Независимо от това Русия вероятно ще разположи ракети „Искандер” (персийското име на Александър Велики) в Калининград, а целите, до които ще имат обсег, могат да бъдат ударени и от други руски ракети с по-далечен обсег така или иначе.  

Но руски и западни експерти посочват, че подкрепяният от САЩ щит, за който Москва твърди, че е насочен към притъпяване на нейните ядрени способности, дава на Кремъл политическо прикритие, от което се нуждае, за да оправдае нещо, което така или иначе е планирал.

„Руснаците възнамеряват да направят много неща, за които те са имали пълна готовност от известно време”, посочва Стивън Пайфър, бивш американски посланик в Украйна, сега старши изследовател в института „Брукингс”, допълвайки: „Отдавна Москва твърди, че това, което върши, е в отговор на това, което вие вършите, момчета, макар и да се го планирали предварително.”    

Страните от НАТО се събират на среща на високо равнище във Варшава през следващия месец, за да решат как най-добре да възпрат Русия след анексирането на Крим и намесата в Източна Украйна. САЩ, Великобритания и Германия обявиха, че ще изпратят няколко батальона в Полша и балтийските държави като предупреждение към Москва.

Срещата на върха може да предизвика Русия да обяви контрамерки, но източници, близки до руските военни, смятат, че Москва ще изчака до откриването на планирания от Полша ПРО обект в края на 2018 г., за да отвърне „подобаващо”.

Кремъл често е заплашвал да разположи ракети „Искандер” в Калининград.