Назначеният от Русия губернатор на украинската Запорожка област Евгений Балицки е наредил евакуация на селата в близост до фронтовата линия.

Причината, която е посочил, е, че през последните дни украинската страна е засилила обстрела на районите на фронтовата линия. Засегнати са осемнадесет населени места. Ще бъдат евакуирани жителите на следните населени места: Тимошовка, Смирновка, Тарасовка, Орлянско, Молочанск, Куйбишево, Пришиб, Токмак, Малая Билозерка, Василовка, Велика Билозерка, Днепрорудне, Михайловка, Камянка-Днипровска, Енергодар, Полохи, Конски Раздори и Розовка.

Според съобщението е решено, че от градовете и селата ще бъдат изведени най-напред децата с родителите им, възрастните хора, хората с увреждания и пациентите на лечебните заведения.

От седмици се очаква Украйна да започне контраофанзива, за да си върне още окупирани територии. Според експерти областта Запорожие е най-вероятната цел на нападението, тъй като намиращият се там град Мелитопол се смята за ахилесовата пета на сухопътна връзка между Кримския полуостров и Източна Украйна.

Въпреки че Русия официално е анексирала украинската Запорожка област, руските военни контролират само около 80% от региона. Руските въоръжени сили успяха да окупират Енергодар, Мелитопол и Бердянск. Административният център на областта, град Запорожие, остава под украински контрол.

Русия притеснена за сигурността в АЕЦ Запорожие от язовир Каховка

Русия притеснена за сигурността в АЕЦ Запорожие от язовир Каховка

Рекордно високото ниво на водата в язовир Каховка е опасност