Южното течение на река Днепър вероятно ще се върне в бреговете си до 16 юни след огромното наводнение, предизвикано от пробиването на украинския язовир Каховка тази седмица, каза в събота назначения от Русия управител на окупираната част на Херсонска област, Владимир Салдо, цитиран от Ройтерс.

Салдо, каза, че нивото на водата в Нова Каховка, градът в непосредствена близост до язовира от страната надолу по течението, вече е спаднало с 3 метра от пика във вторник.

"Изпомпването на вода и събирането на боклука от улиците започна", каза той, добавяйки, че повече от 6000 души вече са евакуирани от наводнените квартали на Нова Каховка, от Альошки и от Голая Пристан, при устието на реката.

Нивото в наводнените от Каховка райони спада бавно

Нивото в наводнените от Каховка райони спада бавно

Руските окупационни власт не позволяват евакуация на хора, които нямат руски паспорти

Той каза, че предварителните изчисления на руския производител на водноелектрическа енергия "РусХидро" показват, че Днепър ще се върне към обичайното си русло под вече разрушената електроцентрала Каховка до 16 юни.

Салдо също обвини Украйна, че обстрелва временните убежища за разселените от наводнението, като каза, че една жена е загинала в резултат на атаките. Той публикува снимка на разрушена сграда, като каза, че е хотел.

Ройтерс не можа независимо да провери твърдението за обстрел, което отразява подобни твърдения, направени през последните дни. Няма незабавен коментар от Киев, който също обвини силите на Москва в обстрел на цивилни, намиращи се на наводнената територия, която той контролира.

Украйна: Екологичните щети от взривяването на ВЕЦ Каховка достигат 1,5 млрд. долара

Украйна: Екологичните щети от взривяването на ВЕЦ Каховка достигат 1,5 млрд. долара

Продължава тяхното описване