Русия, Съединените щати и Китай опитват да убедят талибанските бунтовници в Афганистан да проведат разговори с афганистански политици и цивилни граждани - важна стъпка в процеса, насочен към прекратяване на войната в Афганистан., съобщава "Ройтерс".

Представители на трите страни ще се срещнат в Москва, надявайки се да ускорят темповете на преговорите с талибаните, дни след разпадането на среща, чиято цел е бе да събере съперничещите си афганистанци.

Специалният представител на САЩ за помирение в Афганистан, Залмай Халилзад, който проведе няколко кръга преки преговори с талибанските служители в Катар, ще присъства на срещата в Москва.

"В това пътуване работя за изграждане на международна подкрепа за мирния процес в Афганистан и за придвижване на афганистанските партии към диалог и преговори", коментира Халилзад.

Халилзад е постигнал известен напредък в преговорите с талибаните, по-специално в две основни области: искането на талибаните за изтегляне на САЩ и други чуждестранни сили и искане на САЩ от талибаните да гарантират, че Афганистан няма да бъде използван като база за нападения.

Други два основни въпроса в процеса са прекратяване на огъня и разговори между конкурентните афганистански фракции.

Талибаните отдавна отказват да разговарят с американското афганистанско правителство, като го денонсират като чуждестранна "марионетка". Талибаните обявиха началото на годишната си пролетна офанзива този месец.

Двама дипломати в Кабул заявиха, че се надяват, че срещата в Москва би могла да засили международния натиск, за да се гарантира, че бойците ще се срещнат с други представители на Афганистан.

"Китай и Русия могат да окажат натиск върху талибаните да се срещнат скоро с афганистански представители", заяви западен дипломат, пожелал анонимност.

Миналата седмица талибаните възразиха срещу делегацията на афганистански политици и на гражданското общество от 250-членна делегация, което доведе до отмяната на планираната среща в Катар, насочена към подготовката на междуафганските преговори.

В афганистанската делегация бяха включени някои държавни служители, които присъстваха в лично качество. Талибаните осмяха делегацията, като я сравниха със "сватбено тържество".

През последните месеци Русия проведе преки преговори с талибански представители и някои афганистански политици, които се противопоставиха на президента на Афганистан Ашраф Гани.

Американски официални лица по-рано нарекоха руските усилия - опит да се "обърка" мирния процес по инициатива на САЩ.

Няма да има едностранно изтегляне от Афганистан, увери Пентагонът НАТО

Няма да има едностранно изтегляне от Афганистан, увери Пентагонът НАТО

Шанахан добави, че излизат от срещата "по-силни и координирани"