Всички неотдавнашни действия на САЩ, включително решението за отпускане на нов пакет военна помощ за Киев, който ще включва американски бойни машини на пехотата (БМП) "Брадли", показват директно липсата на желание на Вашингтон за политическо уреждане на конфликта в Украйна. Това каза руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

"Никой не трябва да има съмнения кой е отговорен за удължаването на сегашния конфликт. Всички действия на администрацията (на САЩ) пряко говорят за липса на желание за политическо регулиране", цитира думите му пресслужбата на руската дипломатическа мисия.

"Дори едностранното прекратяване на огъня, обявено от нас за Рождество Христово, тук се нарича "опит за глътка въздух". Всичко това означава, че Вашингтон е решен да се бие с нас "до последния украинец", а съдбата на народа на Украйна изобщо не вълнува американците", каза руският дипломат.

Байдън: Путин се опитва да си спечели глътка въздух с предложението за примирие

Байдън: Путин се опитва да си спечели глътка въздух с предложението за примирие

Байдън не вярва на човек, който е готов да бомбардира болници, детски ясли и църкви на 25 декември и на Нова Година

Според него решението на американската администрация да прехвърли БМП "Брадли" на Киев "е потвърждение, че Съединените щати няма да се вслушат в многократните призиви на руската страна да вземат предвид възможните последици от такава опасна линия (на поведение) на Вашингтон."

"Най-накрая трябва да стане очевидно за цялата световна общност, че от 2014 г. Съединените щати са отприщили истинска "война чрез посредници" с Русия, подкрепяйки нацистките престъпници в Киев. Не може да се говори за никакъв "отбранителен характер" на прехвърлените оръжия от дълго време", каза посланикът.

Според него с действията си американската администрация "само подтиква украинските радикали към нови ужасни дела", а с всяка нова доставка на оръжия от САЩ "те чувстват все по-голяма безнаказаност". "С особен цинизъм те продължават да убиват цивилни в Донбас, Запорожка и Херсонска област на Руската федерация", добави той.

Според Антонов е важно да се отбележи, че решението за доставка на бойни машини на пехотата на Киев е обявено след разговор между президента на САЩ Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц. "Международното обществено мнение не трябва да пренебрегва признанието на (бившия канцлер на Германия) Ангела Меркел и (бившия президент на Франция) Франсоа Оланд, че споразуменията от Минск са били необходими, за да се даде време на Киев да изгради своя военен потенциал. Като се имат предвид близките връзки между Вашингтон и Берлин е ясно: Западът, начело със Съединените щати, просто измами страната ни и започна целенасочена работа за отслабване на Русия много по-рано от 24 февруари 2022 г. Как да вярваме на политиците на водещите западноевропейски държави, ако и когато дойде време да се споразумеем за бъдещия световен ред, за системата и същността на споразуменията, които са необходими за това?" - добави руският дипломат.

В четвъртък говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър от военновъздушните сили обяви, че в петък, 6 януари, Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ на властите в Киев, който ще включва американски бойни машини на пехотата "Брадли". На свой ред в съвместно писмено изявление, публикувано в четвъртък от САЩ и Германия след телефонен разговор между Байдън и Шолц, се съобщава, че Съединените щати възнамеряват да доставят на Украйна бойната машина на пехотата "Брадли", а Германия - бойна машина на пехотата "Мардер".

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход

Всички осъдиха изявлението на руския президент като безсмислено и лицемерно