Изявленията на Съединените щати във връзка с искането на Международния наказателен съд (МНС) за заповеди за арест срещу израелски лидери приличат на реакцията на самоужилен скорпион. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Изявленията на Вашингтон във връзка с обвиненията на МНС срещу израелското ръководство приличат на реакцията на ужилен от себе си скорпион или на паяк, оплел се в собствената си мрежа", написа Захарова в канала си в Telegram.

Според дипломата, "че катастрофалната ситуация в Близкия изток е дело на американски политически инженери, че легитимирането на МНС, който не е признат от самите щати, в зависимост от ситуацията, е визитната картичка на англичаните.

По-рано председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън заяви, че американските законодатели обмислят възможността за налагане на санкции срещу МНС, ако бъде издадена заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"

Блинкън постави под въпрос легитимността на съда

Прокурорите на МНС започнаха да разследват палестинските територии през 2021 г. Става въпрос за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа от израелските сили и въоръжените палестински групи, включително "Хамас".

Както отбеляза прокурорът на МНС Карим Хан, предполагаемите престъпления, извършени по време на ескалацията на палестинско-израелския конфликт, който започна през 2023 г., също попадат в юрисдикцията на прокуратурата.

На 7 октомври 2023 г. бойци на "Хамас" изстреляха ракети срещу Израел и нахлуха на територията му, а в отговор израелските военни започнаха сухопътна операция в ивицата Газа.

Главният прокурор на МНС иска ареста на лидера на Хамас и на израелския премиер

Главният прокурор на МНС иска ареста на лидера на Хамас и на израелския премиер

Панел от съдии към Международният наказателен съд ще разгледа молбата на Карим Хан