Две седмици след началото на украинската операция в района на Курск Русия създаде - или пресъздаде - Белгородската, Брянската и Курската групировки. Това заключение направиха руските правителствени агенции въз основа на официалния доклад от заседанието на "Координационния съвет по военна сигурност на пограничните територии", ръководен от руския министър на отбраната Андрей Белоусов, съобщава Би Би Си.

В прессъобщението за срещата се посочва по-специално, че представителят на Генералния щаб и командирите на Белгородската, Курската и Брянската групировки отговарят за "защитата на гражданите и териториите от нападения от безпилотни летателни апарати и други средства за нападение".

През април тази година, след началото на новото настъпление на руските войски в района на Харков, пресата и блогърите от двете страни писаха, че руските военни са създали групировка войски "Север", която включва групировките "Белгород", "Курск" и "Брянск".

Тогава, преди новото нахлуване в района на Харков, тези три формирования се наричаха "групи за защита на границата" или "войскови групи".

Сирски: Украйна контролира 93 населени места и 1263 кв. км територия в Курска област

Сирски: Украйна контролира 93 населени места и 1263 кв. км територия в Курска област

Макар и по-бавно настъплението на украинските сили продължава