Русия започна изграждането на хеликоптерна база на цивилно летище в североизточния сирийски град Камишли, съобщи в четвъртък телевизионният канал "Звезда" на руското министерство на отбраната, показвайки кадри от пристигащи там вертолети, съобщава "Ройтерс".

Новата база е защитена от ракетни системи "Панцир" и вертолети, включително два Ми-35 и военно-транспортен вертолет Ми-8, вече са разположени там.

Показани са бронирани превозни средства и екипажи за поддръжка на хеликоптери, както и метеорологична станция и малка медицинска операционна.

"Това е първата група руски военни вертолети тук, в Северна Сирия ... Това е исторически момент. От този ден нататък нашата авиационна група ще работи постоянно на градското летище в Камишли", коментира Павел Ремнев, кореспондент на" Звезда".

Руското разгръщане е по-малко от месец, след като американските сили, които се изтеглят от зоната, бяха замеряни с картофи от местните жители, след като президентът Доналд Тръмп рязко им нареди да се изтеглят от части на Сирия.

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се от Сирия сили на САЩ

Гневни кюрди замерят с картофи изтеглящите се от Сирия сили на САЩ

Крещят "Долу Америка" и "Америка лъжец"

Русия по-рано започна да използва военни вертолети за патрулиране на район близо до границата на Сирия с Турция, за да защити руската военна полиция, която работи на земята там.

Новата база ще им позволи да го правят по-ефективно.

Патрулите се извършват с турски сили и са предназначени да наблюдават споразумение, постигнато от Москва и Анкара, след като през октомври Турция започна офанзива през границата си със сирийските бунтовници, като се стреми да изтласка кюрдските бойци от YPG.

"Спутник" пише, че наземната и морска система "Панцир" е проектирана да защитава гражданските и военните инсталации от всички съвременни и перспективни средства за въздушно нападение при всякакви климатични и радиоелектронни ситуации, денем и нощем.

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Русия разширява въздушната си база в Сирия

Средиземноморието е ключово за Русия и за достъп до Южна Европа, Близкия Изток и Северна Африка