Русия планира да сформира дивизия от подводници със специално предназначение, които да бъдат въоръжени със суперторпедата "Посейдон", съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Тя ще стане част от състава на подводните сили на Тихоокеанския флот на страната до края на 2024 г. или първата половина на 2025 г.

През януари Русия съобщи, че е произвела първите ядрени бойни глави за суперторпедата "Посейдон" - четири години, след като президентът Владимир Путин обяви фундаментално новия тип стратегическо ядрено оръжие със собствен ядрен източник на енергия.

Русия въоръжава Камчатка с ядрени подводници и суперторпеда

Русия въоръжава Камчатка с ядрени подводници и суперторпеда

Плановете за Далечния изток готови 2024 г.?

В края на март Москва заяви, че крайбрежната инфраструктура за подводниците с торпедата "Посейдон" ще бъде завършена на полуостров Камчатка, където се намира базата на подводниците с балистични ядрени ракети на Тихоокеанския флот на страната.

Взето е решение за формиране на дивизия атомни подводници със специално предназначение в Камчатка, разкри анонимен източник от отбраната, който поясни, че става въпрос за декември 2024 г. или първата половина на 2025 г.

Малко са потвърдените подробности за торпедата "Посейдон" в публичното пространство. Според военните анализатори обаче по същество става дума за кръстоска между торпедо и дрон, който може да бъде изстрелян от атомна подводница.

Русия произведе първите бойни глави за най-мощните торпеда в света

Русия произведе първите бойни глави за най-мощните торпеда в света

Суперторпедата "Посейдон" скоро ще бъдат разположени на атомната подводница "Белгород"