Руските военни и финансираните от държавата медии бълнаха огън и жупел след новината, че САЩ ще се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег - една от последните бариери, които възпрепятстват наподобяваща на тази през Студената война широкомащабна надпревара във въоръжаването в Европа - и вече се говори за унищожително ядрено устройство, което да навести САЩ, пише американското издание Business Insider.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. забрани използването на ракети с ядрени бойни глави с обхват между 500 и 5000 км. Забраната елиминира целия този клас ракети и се превърна в един от най-успешните актове на контрол над въоръженията в историята.

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

САЩ разполагат и сухопътните сили в Източна Европа до края на 2019-та

САЩ и НАТО наскоро заключиха, че Русия е прекарала години в разработването на забранено ядрено оръжие, което прави договора къс непотребна хартия. САЩ реагираха, като обявиха, че ще се оттеглят от договора и ще проектират свои собствени ракети, които торпилират договора. Русия от своя страна обяви, че ще направи същото, въпреки че мнозина подозират, че руснаците вече са построили ракетите.

Но отговорът на Русия към САЩ не спира дотук.

Преглед на Би Би Си на руските вестници, някои от тях държавни, но всички придържащи се към наратива на Кремъл или цензурирани оттам, разкри някои истински апокалиптични идеи.

Русия изстреля междуконтинентална балистична ракета "Ярс"

Русия изстреля междуконтинентална балистична ракета "Ярс"

Успешният пуск на ракетата РС-24 "Ярс" е проведен от космодрума "Плесецк"

"Ако американците разположат техните нови ракети близо до границите на Русия, а в отговор на това ние разположим нашите, тогава, разбира се, рискът от ядрен конфликт рязко се увеличава", подчертал експерт по контрол на въоръженията.

"Ако американските ракети бъдат разположени в Полша или в прибалтийските страни, те ще могат да достигнат до Русия за минути. В такъв случай начинът, по който Русия понастоящем схваща използването на ядрени оръжия, като ответен удар, става невъзможен, тъй като няма да има време да се определи кои ракети са били изстреляни срещу Русия, каква е тяхната траектория и какви са техните цели", посочил той, допълвайки: "Ето защо сега има изкушение както за тях, така и за нас да възприемем доктрината за превантивния удар."

Танковете на Русия щели да смажат НАТО в Европа при Трета световна война

Танковете на Русия щели да смажат НАТО в Европа при Трета световна война

Нападение на руски танкове щяло да се превърне в "кошмар" за НАТО

Експертът изтъкнал, че смъртта на Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег означава, че САЩ и Русия сега трябва обмислят ядрен удар срещу другата страна при първите признаци на конфликт, защото ракетните атаки няма да са толкова предвидими, колкото далекобойните удари от континенталната част на САЩ и Русия.

Но експертът е пропуснал да спомене, че американските и руските ядрени подводници вече могат да изстрелват ракети от почти всяка точка в морето, което вече обърква цели и траектории и отнема минути да достигнат руските сили.

Русия трябвало да разработи нови ракети до 2021-а, за да противостои на САЩ

Русия трябвало да разработи нови ракети до 2021-а, за да противостои на САЩ

Въоръжената надпревара е в ход

Накрая руските медии се обърнаха към онова, което бързо се превръща в пропагандна патерица в комуникирането на мощта на Москва: апокалиптично ядрено оръжие.

Русия наскоро обяви, че е построила едно от най-опустошителните ядрени оръжия за всички времена под формата на подводно торпедо с ядрена бойна глава от 100 мегатона, което е проектирано да бъде неудържимо от всички противоракетни отбрани и да създаде огромни вълни цунами и ядрена буря, която унищожава живота на огромни територии на планетата в продължение на десетилетия.

Русия реагира с "военно-технически средства" на излизането на САЩ от договора за ракетите

Русия реагира с "военно-технически средства" на излизането на САЩ от договора за ракетите

"Ние не се стремим към надпревара във въоръжаването"

Откакто руснаците обявиха новото ядрено оръжие, те вече го използваха, за да заплашват Европа. Но сега, след денонсирането на Договора за ликвидирането на ракетите, военен експерт заявил пред руски вестник, че апокалиптичното ядрено оръжие може да бъде употребено.

"Не може да се изключи, че една от ракетите "Посейдон" с 100-мегатонна ядрена бойна глава ще се спусне над американското крайбрежие, превръщайки се в "оръжието на Страшния съд". Така нападение срещу Русия ще се превърне в самоубийствено премеждие", се подчертава в статията.

Руското апокалиптично оръжие "Посейдон" не променя взаимно обезпечената динамика на унищожение между Вашингтон и Москва. Тя осигурява само унищожаването на повече живот в процеса.

Русия обвини САЩ, че от 2 г. произвеждат забранени ракети

Русия обвини САЩ, че от 2 г. произвеждат забранени ракети

И двете страни се оттеглиха от договора за ракетите