В случай, че започне Трета световна война, руската армия за кратко време ще смаже силите на НАТО в Европа. Това обяви пред британското издание Daily Star военният експерт Петри Мякеля, който има експертиза в използваните в Русия и Скандинавия техники за водене на война.

Експертът обръща особено внимание на руската танкова армия, която според него сериозно превъзхожда по възможности танковете на страните от НАТО. Той отбелязва, че руските танкови части се отличават с голямо разнообразие и въпреки че някои образци са били създадени още по времето на СССР, те представляват голяма заплаха за противника.

Google Earth засне стотици руски танкове при украинската граница

Google Earth засне стотици руски танкове при украинската граница

Ракетните комплекси в Крим застрашават половин Европа…

Освен това Мякеля отбелязва, че повечето страни от Алианса са направили многобройни съкращения, поради което в армиите на някои от тях се използват само няколко вида танка, а понякога и само един модел.

Той смята, че заради липсата на военен паритет руските сили могат лесно да победят войските на НАТО в случай на избухването на Трета световна война.

"Руската тактика се заключава в концентрацията на огромна сила по основното направление и ще бъде трудно за сравнително малките танкови армии на Запада да се противопоставят на това", коментира експертът.

Китай изпитва самоуправляващи се танкове, които може да снабди с изкуствен интелект

Китай изпитва самоуправляващи се танкове, които може да снабди с изкуствен интелект

Тип 59 е базиран на съветски модел

По думите му, руската армия разполага с далеч по-мощен огневи потенциал от силите на Алианса в Европа. В съвременна война по-напредналите западни танкове ще попаднат под ударите на числено превъзхождащите руски части при масирана подкрепа от артилерия и ракети, като страните от Запада нямало да имат никакъв шанс.

Той добавил, че подобен сценарий за развитие на нападение на руски танкове ще се превърне в "кошмар" за силите на Алианса, тъй като те не разполагали с необходимите средства за отблъскване на такъв удар. По-специално, Мякеля отбелязал липсата на артилерийски снаряди, както и малочислеността на войските на НАТО в Европа. Той обаче посочил, че Западът осъзнава слабостта си и предприема мерки за "формиране на по-мощни сили в региона".