Русия се намесва в предизборните процеси в западните страни и се опитва да разедини НАТО. Това обяви британският военен министър Майкъл Фалън в интервю за Sky News.

"Има твърдения за руска намеса в цяла серия избори: от България чак до самите САЩ. И не се съмняваме в това, че Русия използва всякакви средства, които са на нейно разположение - информация, телевизиите си, пропагандата си. Няма съмнение, че Русия агресивно се намесва в други демокрации", коментирал Фалън.

Подобни действия от страна на Москва "се наблюдават по отношение на редица избори в европейски страни", изтъква още британският военен министър. "Тя (Русия) сега заплашва да се намеси в изборите в Германия, както тя, както се твърди, се е намесила в американските избори", подчертал той.

По думите му, подобно поведение е неприемливо, "ние трябва да обръщаме внимание на подобни действия на Русия всеки път".

Според него Москва се опитва да дестабилизира Запада и да разедини НАТО и затова страните от Алианса трябва да противодействат на тези опити.

Той изтъкнал също, че сред основните заплахи, с които се сблъсква НАТО, са тероризмът, агресивното поведение на Русия и киберзаплахите.