Русия се подигра на декларацията на САЩ, в която се изтъква, че Вашингтон няма да приеме анексирането на Крим от Москва, предполагайки, че политиката на Вашингтон към Украйна би могла да се промени в бъдеще, съобщава "Франс прес".

"Ние знаем стойността на тези "съдбовни декларации", коментира саркастично говорителката на руското външно министерство Мария Захарова във "Фейсбук".

Тя предположи, че политиката на Вашингтон за Крим би могла все пак да се промени - може би дори при нов президент в бъдеще.

Помпео намекна за нови санкции срещу Русия

Помпео намекна за нови санкции срещу Русия

Държавният департамент втвърдява тона спрямо Кремъл

Тя заяви, че ядреното споразумение с Иран и Парижкото споразумение за забавяне на климатичните промени "също бяха официална политика на САЩ не много отдавна", защото предшественикът на Тръмп Барак Обама "лично реши така".

"А след това дойде Тръмп и реши друго", допълни Захарова.

Правителството на САЩ обяви вчера, че няма да приеме руското анексиране на Крим от Украйна, след като Тръмп засили операцията си за контрол на щетите след изключително спорната среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

Тръмп също така отмени нова двустранна среща с Путин за следващата година, само ден след като Кремъл каза, че Путин и Тръмп са се разбрали в Хелзинки да продължат своите "полезни контакти".

Русия заклеймява искания разпит на преводач от срещата Тръмп-Путин

Русия заклеймява искания разпит на преводач от срещата Тръмп-Путин

Идеята създава опасен прецедент, който заплашва цялата идея за дипломация

Декларацията на САЩ, критикуваща анексирането на Крим от Русия, дойде след като руският посланик във Вашингтон разкри, че Путин е отправил конкретна оферта на Тръмп за Украйна.

Посланикът Анатолий Антонов говори след появила се информация, в която се твърди, че на срещата на върха в Хелзинки Путин е призовал за провеждането на референдум с помощта на международната общност в украинските сепаратистки региони Донецк и Луганск, които са под контрола на подкрепяните от Русия сепаратисти.

В декларацията американският държавен секретар Майк Помпео призова Русия да "прекрати окупацията си на Крим" и настоя, че Москва се е опитала да "подкопае основния международен принцип", споделян от демократичните държави, че нито една страна не може да променя границите на друга чрез сила.