Руският парламент бързо ще обмисли отмяната на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Това заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му идва, след като президентът Владимир Путин изтъкна възможността за възобновяване на ядрените опити.

Възобновяването на ядрените опити от страна на Русия, Съединените щати или и двете би имало дълбоко дестабилизиращо въздействие в момент, когато напрежението между двете държави е по-голямо от всякога след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Вчера Путин заяви, че руската ядрена доктрина не се нуждае от актуализиране, но все още не може да каже дали Русия трябва да поднови ядрените опити или не.

Русия остава ангажирана със Споразумението за забрана на ядрените опити

Русия остава ангажирана със Споразумението за забрана на ядрените опити

Изявление на руското външно министерство

По негови думи Русия трябва да разгледа възможността за отмяна на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, тъй като Съединените щати са го подписали, но не са го ратифицирали.

"Ситуацията в света се промени", подчерта Володин и допълни, че въпросът за отмяната на ратификацията на Договора ще бъде обсъден със сигурност на следващото заседание на Съвета на Държавната дума.

Думите на Путин, последвани от тези на Володин, показват, че Русия със сигурност ще отмени ратификацията на договора, който забранява извършването на ядрени опити от всички страни.

Русия, която наследи ядрените оръжия на Съветския съюз, притежава най-големия запас от ядрени бойни глави в света.

Кремъл: Русия не се е отказала от мораториума върху ядрените опити

Кремъл: Русия не се е отказала от мораториума върху ядрените опити

Путин многократно е предупреждавал Запада, че всяка атака срещу Русия може да провокира ядрен отговор.

По данни на ООН през петте десетилетия между 1945 г. и Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити от 1996 г. са извършени над 2000 ядрени опита, 1032 от които от Съединените щати, а 715 - от Съветския съюз.

СССР за последно проведе такъв тест през 1990 г., а САЩ - през 1992 г.

След Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити са извършени десет ядрени опита. Индия и Пакистан проведоха по два през 1998 г., а Северна Корея проведе тестове през 2006 г., 2009 г., 2013 г., два пъти през 2016 г. и 2017 г.

Русия с условие към САЩ за връщането си към договора "Нов СТАРТ"

Русия с условие към САЩ за връщането си към договора "Нов СТАРТ"

Въпреки че решението на Москва било непоклатимо