Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, което постигнаха световните сили, е по-вероятно да се провали, отколкото да се окаже успешно, докато сирийските правителствени сили, подкрепяни от руски въздушни удари настъпват успешно срещу бунтовници от сирийската опозиция край Алепо, отбелязва „Ройтерс”.

Според Лавров, който говори по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен, шансовете за изпълнение на споразумението за прекратяване на огъня са под 50%.

По думите му, за установяване на примирие в Сирия и за решаване на хуманитарните проблеми е необходимо сътрудничество между военните на САЩ и Русия, напомняйки, че "Москва има известно въздействие върху Дамаск".

Руският първи дипломат предупреди, че победа над терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") няма да донесе незабавен мир в Сирия.

Според Лавров антитерористичните усилия били неефикасни заради неспособността на редица страни да оставят настрана второстепенните въпроси и геополитическите амбиции

Лавров смята, че е необходим истински съюз на водещите държави срещу международния тероризъм и за предотвратяване на разпадането на Ирак, Либия, Йемен и Афганистан, чиято територия заедно със сирийската опозиция активно завзема ДАЕШ, възползвайки се от липсата на ефективна стратегия сред международната общност.