Почти всички контакти между правителствата и ведомствата на Русия и Финландия са прекратени по инициатива на Хелзинки. Това заяви руският посланик във Финландия Павел Кузнецов, цитиран от ТАСС.

"През последните месеци нашите финландски - доскоро добри - приятели направиха всичко възможно, за да се уверят, че огромният потенциал на двустранното ни сътрудничество, натрупан през последните десетилетия на всички нива и във всички области, на практика е престанал да съществува. По инициатива на финландците всички междуправителствени и междуведомствени контакти са замразени", изтъкна той.

По негови думи двустранното търговско-икономическо сътрудничество между страните също се е сринало - финландският бизнес напуска руския пазар, а руският бизнес "систематично е изтласкван от Финландия".

Финландия укрепва границата си с Русия

Финландия укрепва границата си с Русия

Парламентът прие нови закони в случай на "извънредни обстоятелства"

"Всички проекти и връзки в областта на науката, образованието, културата и спорта са прекратени. Прекъснати са контактите между регионите, побратимените градове и обществените организации. Следователно няма какво да се влошава повече", подчерта руският дипломат.

Той предупреди, че Москва ще "ще бъде принудена" да предприеме ответни мерки, ако на територията на скандинавската страна се появят военни бази на НАТО и тежки настъпателни оръжия.

Кузнецов изрази надежда, че финландското ръководство е наясно, че "подобен развой на събитията не отговаря на интересите на самата Финландия".

След години на военен неутралитет сега Финландия кандидатства за присъединяване към НАТО поради опасения, че Русия може да нахлуе, както направи в Украйна на 24 февруари.

Финландия била готова от десетилетия да се бие с Русия

Финландия била готова от десетилетия да се бие с Русия

Хелзинки обещава твърда съпротива при руска атака