В близките две-три години Русия ще построи нова база за атомни подводници в Камчатка, съобщи Би Би Си, позовавайки се на главнокомандващия на руския флот адмирал Владимир Масорин.  

По думите му базата ще обслужва подводници от типа „Борей" в състава на Тихоокеанския флот. За построяването й от бюджета са отделени 9 милиарда рубли.

През април Русия пусна на вода първата подводница от този вид - „Юрий Долгорукий", а до 2010 г. ще бъда  построени още две. Всяка от тях може да носи по 12 балистични ракети „Булава" с ядрени бойни глави и обсег до 8000 километра.  

Освен това, според Масорин „до няколко години" в Авачинския залив ще бъде построена нова база за надводния флот.

Той съобщаща още, че след 2015 г. Русия ще започне изграждането на самолетоносач, който ще може да носи 20-30 самолета и вертолета.

По думите му Русия има един самолетоносач - „Адмирал Николай Кузнецов", който в момента е в състава на Северния флот, информира агенция "Новости".

„През последните години го приведохме в състояние да приема самолети и предстои екипирането му с бойна авиация. Летците преминаха специална подготовка в Крим на тренажор, имитиращ корабна палуба." - пояснява Масорин.

Той подчертава, че самолетоносачът ще може да се използва „достатъчно дълго, но не вечно", затова Русия предвижда проектирането и  строителството на съвременен самолетоносач.

Масорин допълва, че в близките години Русия планира създаването на тренажор за подготовка на летци по подобие на най-съвременните образци, които се използват по света. Без подобно съоръжение по думите му страната не може да поддържа самолетоносачи във флота си.