Русия може да продължи да изгражда стратегически ракетни подводници с ядрено захранване по проект 955 (Борей), след като всички десет такива подводници, договорени до момента, са готови. Това разкри РИА Новости, позовавайки се на член на Морската колегия при правителството на Владимир Поспелов.

Отговаряйки на въпроса дали серията ще приключи след изграждането на деветата и десетата такива подводници, той каза: "Не. Поредицата може да бъде продължена. Проектът се показа успешен и има добри перспективи за модернизация". 

Поспелов не посочи точния брой на допълнителните подводници от класа "Борей", но отбеляза, че Договорът за стратегическо нападателно въоръжение (СТАРТ-3) ясно определя броя на ракетите-носители и бойните глави. Тези два параметъра, каза той, определят броя на подводниците.

Русия показа на видео изпитания на ракетна подводница "Борей"

Русия показа на видео изпитания на ракетна подводница "Борей"

Това била основата на подводните сили на Русия

Стратегически ракетни подводници (SSBN) от клас "Борей" (проект 955) са проектирани в Централното конструкторско бюро "Рубин" в Санкт Петербург. По време на строителството им бяха приложени нови постижения при създаването на корабно радиоелектронно оборудване за намаляване на шума. Основното им въоръжение е новата ракетна система "Булава".

Подводниците са оборудвани с изскачаща спасителна камера за целия екипаж. Дължината на подводницата от клас "Борей" е 170 метра, широчината е 13,5 метра, дълбочината на потапяне е 450 метра, екипажът е 107 души. Строителството се извършва от "Севмаш", единствената корабостроителница в Русия, която осигурява целия цикъл на създаване на военни кораби с атомна електроцентрала.

Русия с две нови подводници клас "Борей" от 2014 г.

Русия с две нови подводници клас "Борей" от 2014 г.

Руският флаг се очаква да бъде издигнат на „Невски" в началото

Характеристиките на ядрената подводница от подобрения проект 955А не бяха разкрити поради режима на секретност.