Русия ще построи малка атомна електроцентрала в Узбекистан - първият подобен проект в постсъветска Централна Азия. Това обяви президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев на среща с руския си колега Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

Ако бъде изпълнена, ядрената сделка ще демонстрира способността на Русия да изнася не само енергия, но и високотехнологични продукти на нови азиатски пазари в момент, когато Западът увеличава натиска върху нея чрез санкции.

Мирзийоев посочи още, че Ташкент се интересува от закупуването на повече петрол и газ от Русия. Думите му показват обръщане на десетилетната практика Москва да внася въглеводороди от Централна Азия.

Президентът на Узбекистан определи посещението на Путин като "историческо".

"Това възвестява началото на нова епоха във всеобхватното стратегическо партньорство и съюзнически отношения между нашите страни", отбеляза той.

На свой ред Путин нарече Ташкент "стратегически партньор и надежден съюзник" на Москва.

Русия и Узбекистан преговарят за реверсивен газопровод

Русия и Узбекистан преговарят за реверсивен газопровод

Обмислят се доставки чрез тръбопровода "Централна Азия - Център"

Лидерите не дадоха подробности за планирания ядрен проект, въпреки че изявлението на Мирзийоев показва, че той е бил намален спрямо договорения през 2017 г., който така и не бе финализиран.

В нито една от петте бивши съветски републики в Централна Азия няма ядрени електроцентрали, въпреки че Узбекистан и неговият съсед Казахстан - производители на уран, отдавна твърдят, че техните растящи икономики имат такава нужда.

Казахският проект обаче може да продължи само след национален референдум, който все още не е насрочен.

Възползвайки се от кампанията на Русия да пренасочи износа си на газ към Азия на фона на раздора със Запада заради Украйна, през октомври Узбекистан започна да внася руски природен газ по същия тръбопровод, който преди това го бе изпомпвал в обратна посока.

Въпреки че собственото му производство на газ остава значително - около 50 милиарда кубически метра годишно, Узбекистан иска да задоволи напълно вътрешното търсене, а руските доставки му позволиха да избегне енергийна криза.

"Износът на газ върви доста по-напред от графика и ние сме готови да увеличим обема му, ако е необходимо", отбеляза Путин.

Русия иска газов съюз с Казахстан и Узбекистан

Русия иска газов съюз с Казахстан и Узбекистан

Кремъл подчертава, че не става въпрос за политика, а за търговия

Мирзийоев посочи, че Ташкент има желание да увеличи и вноса на руски петрол.

Двамата лидери посочиха още, че техните правителства работят по големи проекти в минното дело, металите и химикалите.

Узбекистан, чиято икономика зависи до голяма степен от паричните преводи от мигранти, работещи в Русия, поддържа тесни връзки с Москва след руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Въпреки това Мирзийоев и други лидери в региона никога не са говорили в подкрепа на "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Освен това всички страни в региона работят със Запада по проекти като маршрути за превоз на товари, предназначени да заобикалят Русия.