"Росатом" и Буркина Фасо подписаха три меморандума за сътрудничество за развитието на ядрена енергия.

Това се случи в кулоарите на Петербургския международен икономически форум. Документите подписаха генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов и министърът на енергетиката на африканската държава Якуба Забре Губа.

Единият меморандум обхваща подготовка на кадри в областта на ядрената енергетика - насърчаване на сътрудничеството между специализирани образователни институции, съвместни краткосрочни образователни програми, обучение на преподаватели, разработване на учебна и научна литература и студентски обмен.

Предвиждат се дейности, насочени към повишаване на осведомеността на населението за предимствата на ядрените технологии и приложението им в медицината и селското стопанство.

Русия изпраща още военна помощ и инструктори на Буркина Фасо

Русия изпраща още военна помощ и инструктори на Буркина Фасо

Москва помага на африканската страна в борбата с тероризма

Освен това двете страни възнамеряват да определят текущите нужди за развитие на ядрената инфраструктура на Буркина Фасо в съответствие с подходите и препоръките на МААЕ, както и с най-добрите практики на "Росатом".

"Росатом" изтъква, че предлага на чуждестранните си клиенти комплексни решения с достъп до пълната гама от продукти и услуги през целия жизнен цикъл на една АЕЦ - изграждане на атомни електроцентрали по руска технология, развитие на ядрена инфраструктура, консултация при формиране на съответна законодателна рамка, обучение на национални кадри, участие на местната индустрия, доставка на гориво, съдействие при експлоатацията на инсталацията, управление на отработеното ядрено гориво и осигуряване на обществено приемане на ядрената енергия.