Русия ще изпрати допълнителна военна помощ и инструктори в Буркина Фасо. Това заяви външния министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че целта е Москва да помогне на западноафриканската страна да засили отбранителните си способности и да се бори с тероризма.

Буркина Фасо е под военно ръководство след преврата през 2022 г. и в момента е приела контингенти на наемническата група "Вагнер", чийто основател Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа миналия август.

"От първите контакти между нашите страни след идването на власт на президента Ибрахим Траоре сме много тясно ангажирани във всички области на сътрудничество, включително развитието на военните и военно-техническите връзки", подчерта Лавров по време на посещение в африканската страни.

Путин обсъди сътрудничеството в отбраната с лидерите на Западна и Централна Африка

Путин обсъди сътрудничеството в отбраната с лидерите на Западна и Централна Африка

Русия се стреми да засили отношенията си с африканските страни, представяйки Москва като приятелска страна без колониално минало в Африка

"Нямам никакво съмнение, че благодарение на това сътрудничество останалите огнища на тероризъм на територията на Буркина Фасо ще бъдат унищожени", отбеляза той на пресконференция в столицата Уагадугу.

Лавров направи поредица от посещения в Африка от началото на войната в Украйна, докато Русия - засегната от западните санкции - търси нови търговски партньори и се опитва да обедини развиващите се страни зад своята визия за "многополюсен свят", който вече не е доминиран от Съединените щати и бившите европейски колониални сили.

Нарастващите руски връзки в областта на сигурността с Африка, включително със страни като Мали, Буркина Фасо и Нигер, където военни лидери са завзели властта чрез преврати, са повод за безпокойство в САЩ и други западни правителства.

Отделно РИА Новости съобщи, че руският алуминиев гигант "Русал" преговаря с правителството на Сиера Леоне за концесия за добив на боксит.

"Русал" вече извършва операции в съседна Гвинея.

Посочва се и че най-големият руски производител на диаманти "Алроса" планира преговори със Сиера Леоне.

Буркина Фасо строи ядрена централа с руска помощ

Буркина Фасо строи ядрена централа с руска помощ

Африканската страна се опитва да реши кризата с енергийния дефицит